Muzikanti do škol v jižních Čechách

V podzimním bloku programu Muzikanti do škol jsme se rozjeli i do jižních Čech. Základní školu Zborovská Tábor jsme s muzikantem Františkem Cimlem navštívili už jednou na podzim minulého roku, uběhl rok a jsme zpět. Do projektu jsme letos zapojili třídy 6.C a 7.A, čekají nás dva měsíce spolupráce plné hudby. Spolu s Františkem se žáci budou více věnovat tomu, jak funguje kapela, a to po tvůrčí i manažerské stránce. V rámci praktické výuky se tak žáci pokusí nejen složit píseň, ale tuto píseň a sebe i zpropagovat, dostat do médií a realizovat koncert.

A jak vypadala první hodina? Vybrali jsme hudební žánr, máme téma a první sloku textu nové písně, víme, kdo bude v kapele, kdo se postará o zvuk a techniku, kdo bude celou kapelu řídit a kdo se postará o to, aby kapela mohla koncert zrealizovat.

DSC_0051_Fotor

 

 

 

Program Muzikanti do škol si klade za cíl dostat do výuky hudební výchovy přirozenou formou hudební praxi. Program je postavený na úzké spolupráci muzikanta, žáků i pedagogů a jejich aktivního zapojení do programu. Zatímco muzikanti jsou tvůrci hudebního programu, podílí se pedagog na přípravě a pracuje s žáky v týdnech, kdy muzikant není na škole přítomen.

František Ciml je aktivní muzikant a vede svou soukromou hudební školu, kde on sám vyučuje kytaru, bicí a zpěv. Studoval na konzervatoři, kde měl vedle hlavního oboru i předměty jako hudební teorie, textařina, dějiny hudby, základy herectví, klavír a další předměty, jak všeobecné, tak právě hudební. S jeho kapelami pravidelně koncertuje, přičemž aktuální je turné jeho kapely Černá, které se jede společně s kapelou Dymytry. Turné končí na Vánoce v O2 Arena Universum. Je spoluorganizátorem dvou festivalů, kde vystupují interpreti jako Xindl X, Wohnout, Voxel, Vypsaná Fixa, Miro Šmajda, YoYoBand, Vilém Čok a další. V minulosti pracoval v celorepublikovém rádiu, ale učení a koncertování je momentálně jeho hlavní náplní 😊

Program Muzikanti do škol v roce 2019 realizujeme za podpory Státního fondu kultury ČR, Středočeského kraje, Svazu autorů a interpretů a Nadace život umělce. Děkujeme!

 

DSC_0066_Fotor